Doorgaan naar inhoud
5 Redenen om je voorraad goed te beheren in de gezondheidszorg

5 Redenen om je voorraad goed te beheren in de gezondheidszorg

Het beheren van voorraad is altijd een goed idee, maar in de gezondheidszorg is het niet alleen een goed idee, maar kan het zelfs van levensbelang zijn. In de complexe wereld van de gezondheidzorg is het van cruciaal belang om een goede voorraadbeheer te hebben. In de gezondheidszorg is het niet alleen een kwestie van kostenbeheersing waar dat in andere sectoren een grote rol kan spelen. Het heeft ook invloed op de kwaliteit van de zorg die geboden kan worden. Het is meer dan de moeite waard om in voorraad beheer te investeren. In deze blog zullen we het belang van voorraadbeheer in de gezondheidszorg bespreken.

Patiëntenzorg

Het grootste belang van voorraadbeheer in de gezondheidszorg is natuurlijk dat er geen te kort is aan medicijnen, medische apparatuur, handschoenen en beschermende kleding. Dit moet aanwezig zijn om de beste zorg aan patiënten te bieden. Onvoldoende voorraad kan leiden tot vertraging in de behandelingen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de patiënt. Door een goed voorraad beheersysteem biedt een betere verzekering dat de patiënt de juiste zorg krijgt op dat moment. Er hoeft niet gewacht te worden tot materialen weer geleverd worden.

Veiligheid van patiënten

Een goed voorraadbeheersysteem is ook ondersteunend bij het handhaven van de veiligheid van de patiënten. Het voorkomt het risico van medicatiefouten door ervoor te zorgen dat de juiste medicijnen altijd beschikbaar zijn en dat verlopen of beschadigde medicijnen worden afgevoerd. Dit draagt bij aan een veiligere en betrouwbare omgeving voor de patiënt. Hiervoor is er in Nederland ook wetgeving waaraan voldaan moet worden.

Regelgeving

De gezondheidssector is streng gereguleerd, en naleving van voorschriften is van groot belang. Een effectief voorraadbeheersysteem zorgt ervoor dat zorginstellingen voldoen aan alle wettelijke eisen met betrekking tot het beheer van medicijnen en medische apparatuur. Door het op orde hebben van je voorraadsysteem en duidelijkheid over de protocollen die er zijn wat betreft de voorraad kan het problemen voorkomen.

Kostenbeheersing

Efficiënt voorraadbeheer levert een kosten besparing op. Dit geldt ook voor de gezondheidszorg. Bij overmatige voorraden dan is de kans op verspilling groter, want er is toch meer dan genoeg. Als er een tekort is, dan zijn er spoed bestellingen nodig. Deze brengen extra kosten met zich mee. Door de voorraadniveaus nauwkeurig te monitoren en te beheren, kunnen zorginstellingen hun uitgaven beter controleren voor de aanschaf van voorraden. Daarmee zijn andere investeringen makkelijker te realiseren.

Optimalisatie van de workflow

Als een voorraadbeheersysteem goed georganiseerd is kan de workflow in de gezondheidsinstelling aanzienlijk verbeteren. Het bespaart de zorgverlener tijd doordat hij niet hoeft te zoeken naar de benodigdheden. Ook het bestellen van nieuwe voorraad is in één oogopslag te zien. Dit bespaart ook nog eens tijd waardoor de zorgverlener kan doen waar hij goed in is.

Voorraadbeheer en zorgprofessional

Voorraadbeheer is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg dat niet over het hoofd gezien mag worden. Als dit goed geregeld is dan heeft de zorgprofessional meer tijd om aan de patiënt te besteden. Er is een kostenbesparing en het helpt bij het waarborgen van de wet- en regelgeving. Het is een investering die de gezondheidszorgsector als geheel ten goede komt en de levens van patiënten kan redden.

Bij TradeCircle leveren we ons assortiment vanuit voorraad, waarmee we een snelle levertijd hebben. Heb je artikelen gezien die jou kunnen helpen bij het aanvullen van de voorraad. Bestel ze nu op TradeCircle.nl tegen de beste prijs!

 

 

 

 

Vorig artikel Hygiënepapier is onmisbaar
Volgend artikel Duurzaamheid!